Ez történik a szervezettel szaunázás közben - Infarktusos betegek is szaunázhatnak?

Szaunázás BükfürdőMit csinál a szervezet szaunázás közben? Olyan, mintha sportolnánk, legalábbis a szív sok esetben olyan intenzíven dolgozik. Egy jó szaunázás javítja a közérzetet, edzi az ereket. Ehhez azonban célszerű megfogadni a szaunamester tanácsait.

Reklám


A szaunázás hatására az erek kitágulnak, a hűsítő fürdő után pedig összehúzódnak. A szív ilyenkor keményen dolgozik. Az "edzés" már a hő hatására elkezdődik, a meleg miatt ugyanis erősebben kezd el dolgozni a szív. A szívverések száma nagyjából felével nő. A szívkamrákból kipumpált vér pedig a duplájára is emelkedhet. Alapesetben nem távozik az összes vér, így szaunázás közben gazdaságosabban működik a szív.


A szaunázás átlagos időtartama 8-12 perc. Ezután jöhet a hűsítő fürdő. Lehetőleg a szívtől legtávolabbi ponton kezdjünk ennek neki. Legyen ideje a szívnek alkalmazkodni. Legyen az első a tusoláskor a jobb láb kisujja, majd a bal láb következhet és így haladjunk. A merülőmedencébe csak a tus után szabad menni.


Próbálja ki Ön is, nézze meg, milyen szaunázási lehetőségek várják itt - Lépjen be a szaunázás világába!


A szaunázás.hu oldalon olvasható, hogy a fő vérerek ellazulásával a szívkoszorú erek is kitágulnak. Ezáltal a szív a szauna melegében lényegesen jobb vérellátottságú lesz. Ez az oka annak is, hogy az infarktusos betegnek már a rehabilitáció első szakaszában is megengedik a szaunafürdőzést.

Reklám

Minden jog fenntartva © 2012 Spamagazin - Készítette: Burkon Média