Testmozgással a csontritkulás ellen - így kezelhető, ha már kialakult az osteoporosis

A lakosság csaknem tíz százalékát érinti a csontritkulás. Főként az idősödő hölgyeknél jellemző. A csontritkulás, más néven osteoporosis során leggyakrabban a csigolyák, az alkar csontjai (orsó-, singcsont), valamint a combnyak törik el.

Reklám

Tünetkeresőnkben szakértőink írták, hogy néma betegségnek is nevezik, mivel addig nem okoz panaszt, amíg a csontok nem törnek. Emiatt érdemes rendszeres szűrésre járni, megelőzésképpen pedig célszerű a gyógyfürdős kúrákat igénybe venni és sokat mozogni. Ha már kialakult a csontritkulás, egyebek mellett fizioterápiával, úszással, gyógytornával kezelhető.


Erről részletek a tünetkeresőben olvashatóak.A csontritkulás világnapja június 24-e. Ekkor igyekeznek a szakemberek még több érintettet megszólítani. Felhívni a figyelmet a szűrés fontosságára. Ahogy írtuk, a csontritkulás tünetei kezdetben nem érzékelhetőek, a könnyen törő csontok lehetnek azonban az osteoporozis jelei. A csontritkulás a legtöbb esetben az öregedéssel függ össze, előfordul azonban, hogy a probléma más betegségekhez társul. Ha a tüneteket észleli, forduljon szakorvoshoz!

 


Hatékony gyógymódok léteznek már. A gyógyfürdős kúrák segítségével kezelhető a csontritkulás. A megelőzést azonban korán célszerű elkezdeni. A megfelelő étkezés, a testmozgás, kevés alkohol és kávé, valamit dohányzásmentes életmód - ezek betartása segíthet. A testmozgás rendkívül fontos, hiszen a mozgás hatására a csontképzés fokozódik. Így kisebb lesz az esélye a csontritkulás kialakulásának.

 


Akiknek nehezen megy a szárazföldi mozgás, próbálják meg vízben. Íme, néhány vízben, strandfürdőn, gyógyfürdőben végezhető gyakorlat.

Reklám

Minden jog fenntartva © 2012 Spamagazin - Készítette: Burkon Média