Tudta? A szaunázás is segíthet enyhíteni a tavaszi fáradtság tüneteit

Annak ellenére, hogy egyre többet süt a Nap, melegszik a hőmérséklet és éledezik a természet a téli hideg után, mégis úgy érezhetjük, hogy aluszékonyak, bágyadtak, levertek és sokkal fáradékonyabbak vagyunk. Sokan számolnak be fejfájásról, migrénről és ingerlékenységről is. Mi állhat ennek a hátterében, miért nem a felfrissülés és az új energia tölti el inkább a szervezetünket így tavasszal?

Reklám

 

A téli fényszegény nappalok, majd tavasszal pedig a növekvő fény változásának hatására átmeneti zavar lép fel az alvás-ébrenlét bioritmusban, amely így közvetve a hormontermelés megváltozását okozza, így pedig fárasztó folyamattá válik a szervezetünk tavaszi időszámításra történő átállása. A másik tényező, aminek szerepe lehet a bágyadt időszakok kialakulásában, az az étrendünk. Télen inkább kalóriadúsabb, zsírban gazdagabb ételeket fogyasztunk, ami hozzájárulhat a vitaminszegény táplálkozáshoz. Ezzel ellentétben tavasszal vagy nyáron egyre inkább kibővítjük az ételeinket zöldségekkel, gyümölcsökkel, így bejuttatva a szervezetünkbe a vitaminokat és a sókat.

A jó idő érkezésével egyre többet mozoghatunk, egyre többet lehetünk a szabadban, a rendszeres, a képességeinkhez mért mozgás pedig erősíti az izmainkat, a csontjainkat, az immunrendszerünket, ráadásul a felszabaduló endorfin kellemes közérzetet is biztosít.

Étkezési szokásaink, életmódunk megváltozása mellett ajánlott a napot váltott zuhannyal kezdeni, ami nagyon jó frissítő hatással járhat. A rendszeres testmozgást emellett vérkeringést serkentő szaunázással is támogathatjuk, ráadásul utána egy hideg vizes merülés a finnszaunák világából garantáltan tavaszi fáradtságűző lesz!

Reklám

Minden jog fenntartva © 2012 Spamagazin - Készítette: Burkon Média