Megelőző kezelések a csontritkuláshoz

Csukló, csigolya, csípő - ezek mind veszélyeztetett területek. A csontritkulással küzdők nagy száma szenved el töréseket ezeken a testtájakon a csontritkulás miatt. Fordítson időt és energiát a megelőzésre és a kezelésre!

Reklám

 

 

A hazipatika.com friss cikkében számol be arról, hogy hazánkban évente 30-40 ezer csigolyatörés mellett 15-16 ezer csípőtáji és 8-9 ezer felkartörés, valamint 25-28 ezer csuklótáji törés következik be. Ezen felül pedig még 90-100 ezer egyéb törés is történik, amit szintén a csontritkulás miatt szenvednek el. Bizonyos esetekben azonban "csak" repedés következik be. Így rengetegen sorolhatók a veszélyeztetettek körébe. Összesen hatszázezer nőt és háromszázezer férfit érint a csontritkulás ma Magyarországon.

 

A csontritkulásban szenvedő idősebb betegeknél bekövetkezett törés miatti szövődmény nyomán történő halálozás is magas. A törést elszenvedők több mint 40 százaléka pedig tartósan mozgáskorlátozott marad - elég riasztó adatok.

 

Megijedni azonban nem kell!

 

Az adatok is azt mutatják, a megelőzésre több időt és energiát kell áldozni. Rendszeresen kell szűrésre járni, a kezdeti csontritkulásnál pedig törekedni arra, hogy a betegség folyamatát lassítsuk. Mert ez lehetséges. Egyebek mellett helyes táplálkozással, gyógyszerekkel és gyógyfürdős kúrákkal. Olyan gyógyfürdőbe menjünk, ahol a víz összetevői kimondottan segítik a csontok erősítését. A bükfürdői gyógyvíz például alkalmas a csontritkulással küzdők kezelésére. Ugyanitt számos gyógyító fizioterápiás kezelés és gyógytorna szolgáltatás is igénybe vehetők.

 

Az idő előrehaladtával a csontritkulás csendesen, de “dolgozik”. A betegség diagnosztizálásakor szinte azonnal érdemes változtatni az életvitelen és figyelni arra, hogy a csontok rugalmasságát a lehető legtovább megőrizzük. Sokan teszik fel a kérdést, hogy gyógyítható-e a csontritkulás. Szoros értelemben véve nem, de a betegség súlyosbodása célzott kezeléssel hosszú ideig kitolható. Léteznek gyógyszerek és rendelkezésünkre áll a "természet multivitaminja" is. Ügyeljünk a megfelelő D-vitamin "gyűjtésre" és menjünk gyógyfürdőbe.

 

Olvasson még többet a csontritkulás tüneteiről a SpaMagazin szakértője által összeállított tünetkeresőben!

 

Reklám

Minden jog fenntartva © 2012 Spamagazin - Készítette: Burkon Média