Fényérzékenység nem egyenlő napallergia - a napkiütés pedig kezelhető

Önnél is csallánkiütésre, ekcémára emlékeztető tünetek jelentkeznek, miután nap éri a bőrét? Lehet, hogy fényérzékeny. Ne aggódjon, a probléma orvosolható.

Reklám

Sokan keverik össze a napallergiát és a fényérzékenységet. Nem egy és ugyanaz a kettő. Az előbbi rendkívül ritka. Dr. Wikonkál Norbert, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájának docense közölte, hogy egyre többen jelentkeznek csallánkiütésre, ekcémára emlékeztető tünetekkel a bőrgyógyászatokon, egyik gyakran észlelt kórkép az úgynevezett fotokontakt allergia.

Mindezt azzal magyarázza, hogy kémiai környezetünk nagyon megváltozott, sok anyag fényérzékenyít – például kozmetikumok, gyógyszerek. Ezeket egyre nagyobb mennyiségben fogyasztjuk, használjuk az utóbbi évtizedekben, nem beszélve a környezeti hatásokról – akár étellel, vízzel is szervezetbe kerülő káros anyagokról. Az allergiás bőrreakciót tehát nem önmagában a fény okozza, csak az váltja ki: átalakítja a bőrben lévő kémiai anyagot és ez okoz kiütéseket.


Milyen a napkiütés?

A napkiütés olyan, mint a csalánkiütés, általában a mellkason, arcon jelentkezik, a beteg azt tapasztalja, hogy miután a nap megsüti, piros, viszkető foltok jelennek meg, amelyek általában 1-2 nap alatt elmúlnak maguktól. Eltüntetésükben segíthetnek az antihisztamin és/vagy kalcium tabletták, helyileg pedig a szteroidos krémek, melyek azonban vénykötelesek (a hűsítő, bőrnyugtató krémek általában nem elegendőek a megoldáshoz) - fogalmaz a szakember.

Ha rendszeresen, naptej használata ellenére is kialakulnak a piros kiütések, el kell menni bőrgyógyászhoz kivizsgálásra – tanácsolja dr. Wikonkál Norbert, mert a fényérzékenység súlyos immunbetegségek első tünete is lehet.


Fényvédő krémmel óvni kell erős naptól a bőrt, főleg azoknak, akiknek valamilyen pigment betegségük van. Ha fehér vagy sötét foltok jelennek meg a bőrön, szintén érdemes orvoshoz fordulni, nem mindegy ugyanis, hogy mitől alakulnak ki és lehet-e őket kezelni.

A fehér foltok helyén a bőr „alulpigmentált” lesz, a sötét foltok esetében „túlpigmentált”. Ezt okozhatja gombás fertőzés (napgomba), amit ha fehér foltként megsüti a nap, épp sötétebbre barnul, mint a környező bőr. Ennek a felismerése, kezelése könnyű, amennyiben szakemberhez fordul a beteg. Ha szeretne megtudni még többet a nap okozta bőrproblémákról itt tájékozódhat.

Reklám

Minden jog fenntartva © 2012 Spamagazin - Készítette: Burkon Média