http://www.spamagazin.hu/modules/mod_image_show_gk4/cache/eletreszolo - SpaMagazingk-is-90.jpglink
http://www.spamagazin.hu/modules/mod_image_show_gk4/cache/nyaralas-slidegk-is-90.jpglink
0 1
Progress bar

Nyaralás alatt sem kapcsolunk ki

Elenyészően kevesen vannak azok, akik teljesen kikapcsolják mobiltelefonjukat a nyaralásuk alatt-derül ki a szallas.hu legújabb felméréséből, amit több mint 11ezer internetező és több mint 7száz szállásadó megkérdezésével végeztek.

Annak ellenére, hogy a nyaralásunk a pihenésről a kikapcsolódásról és a zavaró külső tényezők elkerüléséről kellene hogy szóljon, mégis sok ember még abban a pár napban sem tudja nélkülözni a telefonját. A megkérdezettek közel 90 százaléka csupán csak pár órára tudja elfelejteni készülékét.

Ezen belül nagyjából egyforma azok aránya, akik csak reggel és este, valamint akik ennél is gyakrabban ellenőrzik hívásaikat. „A válaszadók mindössze két százaléka mondta, hogy a nyaralás alatt teljesen kikapcsolja a telefonját, ötször ennyien vannak azok, akik még a medencéhez is magukkal viszik a készüléket” – mondta Borcsik Beáta, a Szallas.hu marketing menedzsere.

A felmérésben megkérdezettek döntő többsége a nyaralás alatt elsősorban azért tartja magánál a mobilt, hogy bármikor elérje a szeretteit. A munka vagy az ismerősökkel való folyamatos kapcsolattartás miatt egyaránt hat-hat százalék számára nélkülözhetetlen egy okostelefon vagy egy táblagép. „Mivel a mobileszközök a nyaralás alatt is kéznél vannak, egyre gyakrabban használjuk őket szállásfoglalásra akár a nyaralóhelyre történő megérkezés után is – a felmérésünk szerint hétből egy ember élt már ezzel a lehetőséggel” – mondta a Szallas.hu képviselője.

A mobilnet kell, a hangosan telefonáló szomszéd nem

Nemcsak a szállás lefoglalása előtt, hanem utána is gyakran csatlakozunk a világhálóra – legalábbis a szállásadók többsége szerint a vendégeik legalább háromnegyede igényli a vezeték nélküli internetet. „Ma már nemcsak a többcsillagos szállodákra jellemző az ingyen wifi, hanem a családok körében népszerű apartmanokban is egyre keresettebb szolgáltatás – mondta Borcsik Beáta. – Korábban például egy sátoraljaújhelyi vendégházban a vendégek még a tulajdonos lakásába is bekéredzkedtek, hogy a privát számítógépén internetezhessenek.”

A szakember szerint az internet-elérés iránti igény növekedésében az a trend is szerepet játszik az apartmanok esetén, hogy ma már nem csak a felnőttek használják az okoseszközöket. A Szallas.hu felmérése szerint a gyerekkel együtt utazó családok 70 százalékában a fiatalabbaknak is odaadják a telefont vagy a tabletet a nyaralás alatt, hogy lekössék a figyelmüket.

A mobileszközök széles körű használata ugyanakkor zavaró is lehet, amikor az ember pihenni akar – legalábbis a Szallas.hu felmérése szerint az emberek egynegyedét idegesíti, ha például a közvetlen közelükben valaki hangosan telefonál egy nyaralóhelyen. A portál a szállásadóktól is megkérdezte, hogy milyen gyakran panaszkodnak a vendégek a mobilhasználat miatt: a válaszadók hét százalékánál fordult már elő ilyen, főleg a hotelek és a panziók jelezték, hogy volt már náluk konfliktus a telefonálási vagy internetezési szokásokból. „Ezekben a szállástípusokban gyakran kerülnek egymás fizikai közelségébe a nyaralók akár az étkezés vagy a wellness-használat során, ezért itt a mobilozás is zavaróbb lehet, mint mondjuk egy Balaton-parti apartmanban” – magyarázta Borcsik Beáta.

 

 

Minden jog fenntartva © 2012 Spamagazin - Készítette: Burkon Média