Krónikus ízületi gyulladás

A szervezet idült gyulladásos betegsége (rheumatoid arthritis:RA), mely szinte az összes ízületre kiterjed. Autoimmun betegség, öröklött tényezők szerepét feltételezik. A szervezet saját kötőszöveti elemeit idegenként ismeri fel, és gyulladással védekezik ellenük.

Reklám

Az ízület belhártyája megvastagszik és akadályozza a normális működést.  Általában fiatal- és középkor határán alakul ki, de van egy gyerekkori fajtája is (JRA). Nőknél gyakrabban fordul elő.


Tünetei: rossz közérzet, láz, ízületek gyulladásos tünetei. Ízületi folyadék felszaporodása, amely  akadályozza a mozgást. Izmokban görcs jelentkezik. Ínhüvelygyulladás, bőrben reumás csomók, csontelváltozások keletkezhetnek. A betegség előrehaladtával kötőszövetes vagy csontos ízületi merevség alakul ki, kéz ujjain deformitás. A diagnózist jellemző tünetek megléte alapján állítják fel: reggeli ízületi merevség, kisízületek érintettsége, legalább 3 ízületi terület érintettsége, a bőrben lévő reumás csomók, rtg vizsgálat, vérből a reuma faktor kimutathatósága.
A betegek egy része kezelések hatására tünetmentes állapotba hozható, másoknál a kezelések ellenére is megmaradnak a panaszok, akár rokkantsághoz is vezethet.Terápia: aktív szakaszban a fizikai nyugalom javasolt, a fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő gyógyszerek,  később a gyulladás lezajlása után gyógytorna, fizioterápia, gyógyvíz, elektroterápia.


Súlyos elváltozások esetén ortopédiai műtét is alkalmazható.

 


Minden jog fenntartva © 2012 Spamagazin - Készítette: Burkon Média